english

Katoaako aikasi someen?

Julkaistu 13.04.2016

Sosiaalinen media ei varsinaisesti ole auttanut ajankäytön hallinnassa. Kanavien moninaisuus, uudet kanavat ja jatkuva muutos vievät aikaa - erityisesti viestijältä, joka haluaa olla kaikessa mukana. En kestä, että tässä maailmassa on joku suosittu sovellus, johon en ole ehtinyt tutustua.

Se, että haluan olla edes vähän kaikessa mukana (ja että vapaa-aikaani vie myös merkittävä määrä järjestöjä), vaatii että minun on jotenkin pyrittävä hallitsemaan ja hillitsemään some-ajankäyttöäni. Tässä muutama hyväksi havaittu vinkki.

  1. Valitse taistelusi. Se, että tiedät miten Snapchat tai Periscope toimivat, ei tarkoita, että sinun pitää jatkuvasti tehdä live-lähetyksiä elämästäsi. Tutustu rohkeasti, mutta valitse ne kanavat käyttöösi, jossa aidosti haluat olla mukana.

  2. Mieti mitä annettavaa sinulla on? Jos mieluiten ironisesti kommentoit arkielämän pieniä asioita, voivat Facebook, Snapchat tai Twitter olla sinua varten. Jos taas olet luontokuvaaja, joka haluaa jakaa kauneimmat kuvansa, käytä Instagramia. Kun taas haluat jakaa ammatilliseen asiantuntemukseen liittyviä juttuja tai artikkeleita, tee se LinkedInissä.

  3. Kuori kermat päältä! Käytä sosiaalista mediaa hyödyksesi. Saatko sen kautta vinkkejä kivoista tapahtumista, rentoutusta kauniiden kuvien äärellä, tietoa ystäviesi elämästä tai parhaat vinkit siitä, mitä tapahtuu suomalaisessa yhteiskunnassa juuri nyt? Tee valintoja myös sen mukaan mitä haluat saavuttaa.

  4. Luovuta. Joskus aivot tarvitsevat lepoa ja some-tauon. Jätä silloin puhelimesi kotiin ja lähde ulos, tapaa ihmisiä kasvotusten. Nauti elämästä ilman, että jaat huippuhetket kaikissa some-kanavissasi. Se on välillä ihan kivaa.

  5. Tajua rajoitteesi. Jos ajanhallintasi lähtee käsistä ja somessa hengailu vain pahentaa sitä, tee itsellesi rajat. Katso uudet päivitykset istuessasi aamubussissa, käy päivittämässä kanavia kerran tai kaksi työpäivän aikana ja vastaa kommentteihin, kun lämmittelet ennen jumppatuntia kuntopyörässä. Ei paikalla tarvitse olla koko ajan. Elämä tapahtuu ympärilläsi, some on vain kiva lisä siihen.
Kirjoittanut Anna Koivisto