english

Kahden vuoden oppimäärä arabikulttuuria

Julkaistu 22.05.2017

Pian tulee kaksi vuotta kuluneeksi siitä, kun istuin perheeni kanssa Turun lentoasemalla matkalla kohti Dubaita. Aika on kulunut kuin siivillä. Lähdin matkaan avoimin mielin ilman suuria ennakkoluuloja tai odotuksia. En olisi Turun lentoasemalla osannut aavistaa, miten paljon maailmani tulee avartumaan seuraavan kahden vuoden aikana. Olen saanut tutustua uuteen kulttuuriin, jota ohjaa vahvasti uskonto sekä yksityis- että liike-elämässä.

Arabimaissa uskonto ohjaa käyttäytymistä sekä kotona että työelämässä. Islam on enemmän kuin uskonto. Se on elämäntapa ja säännöstö käyttäytymiseen.


Arab Health 2017 -messut Dubaissa

Perjantaisin ei tehdä bisneksiä

Mikäli suunnittelet bisnesmatkaa arabimaahan niin kannattaa huomioida, että perjantaisin ei puhuta bisneksistä. Perjantaisin vietetään aikaa perheen kanssa ja päivä on pyhitetty uskonnolle. Ramadanin aika on myös hiljainen, eikä bisnestapaamisia juurikaan kannata sopia.

Bisnesmatkojen aikataulut kannattaa suunnitella ilmaviksi, koska noin 80 prosenttia sovituista tapaamisista siirtyy tai peruuntuu. Voi käydä niin, että tapaaminen on peruuntunut kokonaan ilman, että siitä on sinulle kerrottu. Mahdollista on myös se, että tapaaminen siirtyy seuraavalle viikolle, jolloin olit suunnitellut olevasi jo takaisin Suomessa. Tämä siitäkin huolimatta, että tapaamisajankohta on sinulle edellisenä päivänä vahvistettu. Ja näiden lisäksi kaikki muut mahdolliset vaihtoehdot, joita et olisi voinut edes kuvitella. Kärsivällisyyttä siis matkaan.

Mediatoiminnot Dubaissa ovat keskittyneet Dubai Media Cityyn

Osta konsulttiapua paikan päältä

Dubaissa asuu paljon suomalaisia konsultteja, jotka tuntevat kulttuurin ja ovat hyvin verkostoituneita. Henkilökohtaisilla suhteilla on suuri merkitys bisneselämässä. Se on osa arabikulttuuria. Bisneskumppani halutaan tuntea perin pohjin. Sen vuoksi asiat etenevät usein hyvin hitaasti ja kärsivällisyyttä tarvitaan taas.

Mikäli olet vasta suunnittelemassa tuloa Arabiemiraatteihin niin kannattaa olla ensin yhteydessä Finpron paikallisiin henkilöihin Dubaissa. Heidät tavoitat täältä. He osaavat antaa vinkkejä mahdollisista juuri sinun alasi konsulteista, suomalaisista ja muistakin. Palaverin sopiminen etänä ilman konsulttia on lähes mahdotonta.

Viisi vinkkiä huomiotavaksi bisnestapaamiseen:

  1. Tutustu kulttuuriin etukäteen
  2. Pukeudu konservatiivisesti
  3. Vie lahja
  4. Ole kärsivällinen
  5. Tarjoilu on tärkeä – syö, vaikka ei olisi nälkäkään!
Kirjoittanut Marja-Terttu Rantanen