english

Itsenäisyyspäiviä kaksin kappalein

Julkaistu 30.11.2015

Kuluvan viikon aikana saan viettää kaksia itsenäisyyspäiväjuhlia. Täällä Dubaissa nimittäin valmistellaan hurjaa vauhtia Arabiemiraattien 44. itsenäisyyspäivää, jota vietetään 2.12.

”Arabiemiirikunnat on historiansa aikana kuulunut mm. Persian sassanidien, Portugalin ja Osmanien valtakunnan vaikutuspiiriin. 1800-luvun lopulta lähtien se oli Brittiläisen imperiumin alainen protektoraatti, kunnes kuusi alueen šeikkikunnista yhdistyi ja perusti itsenäisen valtion vuonna 1971.

Nykyään Arabiemiirikunnilla on muista arabimaista poiketen suhteellisen vahva ja monipuolinen talous, joka on suuntautunut öljyn ja maakaasun lisäksi kauppaan ja matkailuun. Valtaosa maan asukkaista on muslimeja, ja islamilla on ollut merkittävä vaikutus sen kulttuuriin (lähde: wikipedia).”


Al Sufouh Road, Dubai


Al Qasr Madinat Hotel, sisäänajo

Dubaissa itsenäisyyspäivä näkyy ja kuuluu

Arabiemiraattien lippuja liehuu jo nyt ihan kaikkialla ja kaiken kokoisina. Autojen konepellit on päällystetty custom-made-lipuilla, erikokoisia ja –näköisiä valaistuja lippuja on pimeiden iltojen riemuksi palatsien ja villojen pihoilla ja muureissa, teiden varret ovat yhtä lippukavalkadia ja tietysti korkeat pilvenpiirtäjät on puettu Arabiemiraattien lipun väreihin, Burj Khalifaa myöden.

Valtion virastot ja koulut ovat kolme päivää suljettuina ja ikimuistoista ilotulitusta on tiedossa myöskin kolmena peräkkäisenä iltana. Todennäköisesti en osaa edes kuvitella mitä vielä on edessä.

Suomen valtio säästökuurilla

Suomen itsenäisyyspäivän sohvaraati  eli Linnan juhlien pukujen armoton arvostelu jää tänä vuonna valitettavasti meiltä väliin. Itsenäisyyspäivää kunnioittaakseni olen hankkinut Maria Drockilan suunnitteleman kauniin itsenäisyyspäiväkynttilän Suomesta.

Perinteisesti Suomen suurlähetystö Abu Dhabissa on järjestänyt suomalaisille expateille itsenäisyyspäiväjuhlat, mutta tänä vuonna ollaan säästölinjalla eli juhlia ei ole. Pitää siis järjestää itse. Suomalaiset ovat tunnetusti hyviä juhlijoita, joten eiköhän asia järjesty. Alkoholinostolupakin on juuri sopivasti takataskussa.

Toivotan kaikille Telegraafin lokin lukijoille hyvää Suomen itsenäisyyspäivää!

Kirjoittanut Marja-Terttu Rantanen